Hypotheken

Bent u een starter op de huizenmarkt? Of misschien gaat u binnenkort verhuizen? Vergeet niet om op tijd na te denken over uw hypotheek! Bij Van Zessen bent u verzekerd van verstandig en onafhankelijk advies. Samen bekijken we wat het beste is voor uw situatie.

Nieuwe leennormen hypotheek 2024: Wat betekent dit voor jou?


In 2024 zullen er nieuwe leennormen voor hypotheken worden geïntroduceerd, wat betekent dit voor jou als huiseigenaar? In dit blogartikel zullen we de belangrijkste wijzigingen bespreken en de impact ervan op jouw financiële situatie uitleggen. De leennormen bepalen hoeveel geld je kunt lenen op basis van je inkomen en andere financiële verplichtingen. Door deze veranderingen kunnen de maximale hypotheekbedragen veranderen en kan het invloed hebben op je mogelijkheden om een huis te kopen of je hypotheek over te sluiten. Lees snel verder wat de nieuwe normen betekenen voor jouw hypotheek in 2024.

Hoogte hypotheek afhankelijk van het energielabel
Wat het meeste opvalt, is dat vanaf 2024 de hoogte van je hypotheek afhangt van het energielabel van het huis dat je koopt. Hoe beter deze is, hoe meer je kunt lenen zonder extra voorwaarden. Bij woningen met energielabel C en D is dat € 5.000 extra, bij huizen met energielabel A en B € 10.000 extra. Koop je een superduurzame woning? Dan kan het extra leenbedrag oplopen tot € 50.000 als je huis een label A++++ heeft met een energieprestatiegarantie van ten minste tien jaar.

Extra leenmogelijkheden bij slechter energielabel
Wanneer je een woning met een ‘slechter’ energielabel koopt, kun je volgend jaar een extra bedrag lenen. Volgens de huidige normen in 2023 kan tot een bedrag van € 9.000 bijgeleend worden voor verduurzamen. Vanaf 2024 geldt dat het maximale extra leenbedrag voor verduurzaming afhankelijk is van het huidige energielabel van de woning. Dit bedrag komt bovenop het bedrag voor het hebben van een bepaald type energiezuinige woning. Voor een woning met energielabel A en B kun je € 10.000 extra lenen voor verduurzaming. Dit loopt op naar € 15.000 voor huizen met label C of D en € 20.000 voor de labels E, F en G. Wanneer je niet beschikt over een geldig energielabel dan mag je tot een bedrag van € 10.000 extra lenen voor verduurzaming.

Extra leenmogelijkheden voor alleenstaanden
Ben je alleenstaand en heb je een inkomen van ten minste € 28.000, dan mag je volgend jaar € 16.000 extra lenen. Dit bedrag komt bovenop de hiervoor beschreven extra bedragen. Dit biedt alleenstaanden iets meer financiële ruimte bij het kopen van een woning.

NHG-kostengrens verhoogd
De grens om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verhoogd van € 405.000 naar € 435.000. Wanneer er energiebesparende voorzieningen worden getroffen mag er 6% extra worden geleend bovenop de woningwaarde. Hierdoor ligt de grens op € 461.100,- Ondanks dat de NHG inmiddels een overvloedige financiële reserves van ruim € 1,65 miljard opgebouwd heeft, blijft de borgtochtprovisie 0,6%.

Hypotheek en studieschuld
Heb je een studieschuld? Dan kun je minder lenen dan wanneer dit niet zo is. Nu kijkt de bank nog naar het feitelijke schuldbedrag en telt een percentage daarvan op bij je maandlasten. Vanaf 2024 gaat de bank uit van het werkelijke bedrag dat je maandelijks betaalt aan het DUO. Wel zal het maandbedrag met een factor worden verhoogd, indien er sprake is van een (deels) aftrekbare hypotheek.

Vrijstelling overdrachtsbelasting
Kopers onder de 35 jaar die zelf in het huis gaan wonen, zijn ook in 2024 vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Het huis dat wordt gekocht, mag niet duurder zijn dan € 510.000. Dat is een flinke verhoging vergeleken met 2023 (€ 440.000). Ben je ouder dan 35 of heb je al eerder gebruik gemaakt van de regeling? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Als je niet zelf in het huis gaat wonen, maar het koopt om het bijvoorbeeld te verhuren, bedraagt dit percentage 10,4%.

Wat is jouw maximale hypotheek?
Heb je plannen om volgend jaar een huis te kopen en wil je graag weten wat jouw mogelijkheden zijn? Heb je andere vragen over een lopende of een nieuwe hypotheek? Stel ze gerust! Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur én Erkend Hypothecair Planner zijn we specialist op het gebied van hypotheken en andere financiële zaken.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.


Snel en gemakkelijk een verantwoorde en voordelige hypotheek?

Klik op de knop hiernaast om uw gratis kennismakingsgesprek in te plannen!

Inloggen Mijn Digimap Scherm delen