Hypotheken

Bent u een starter op de huizenmarkt? Of misschien gaat u binnenkort verhuizen? Vergeet niet om op tijd na te denken over uw hypotheek! Bij Van Zessen bent u verzekerd van verstandig en onafhankelijk advies. Samen bekijken we wat het beste is voor uw situatie.

De bijleenregeling in het kort


Als u een eigen woning verkoopt en een andere woning terugkoopt, kunt u te maken krijgen met de bijleenregeling. Hoe een en ander werkt zal ik hieronder summier toelichten.

De regeling is in 2004 ingevoerd, aangezien de overwaarde niet altijd gebruikt werd voor de aankoop van een nieuwe woning. Dit werd door de overheid als niet wenselijk ervaren.

De bijleenregeling geldt als u uw woning verkoopt en de opbrengst hoger is dan de eigenwoningschuld (dit is het bedrag waar u rente over mag aftrekken). Dit verschil is de overwaarde. Wanneer u een hypotheek afsluit voor een nieuwe woning, dan mag u alleen de rente aftrekken over de aankoopprijs van de nieuwe woning minus de overwaarde.

Een voorbeeld:

Stel u koopt een woning van € 250.000. En de overwaarde uit de vorige woning is € 25.000. Dan mag u de hypotheekrente aftrekken over een maximale lening van € 225.000 (€ 250.000 – € 25.000). Leent u meer dan € 225.000? Dan mag u over het bedrag boven die € 225.000 geen hypotheekrente aftrekken en valt deze in Box 3.

Een aantal scenario’s

Er zijn meer scenario’s denkbaar, maar voor het gemak bespreek ik er hier drie:

1. U gaat duurder wonen

Doorgaans is het verstandig om met de overwaarde de nieuwe eigenwoningschuld te verlagen. Doe u dat niet, dan valt een deel van de hypotheek als gevolg van de bijleenregeling in Box 3. Hierdoor is er minder belastingvoordeel en zijn de uiteindelijke netto maandlasten hoger.

2. U gaat goedkoper wonen

De eigenwoningschuld is maximaal de aankoopsom van de nieuwe eigen woning verminderd met de overwaarde.

3. Geen andere woning kopen

Het kan ook gebeuren dat u na de verkoop gaat huren of (tijdelijk) naar het buitenland vertrekt. De overwaarde blijft dan onder de naam ‘eigenwoningreserve’ nog drie jaar bestaan. Voor 2010 was dit vijf jaar. Dit betekent dat de regels van scenario 1 en 2 gedurende drie jaar blijven gelden. Daarna mag u de overwaarde van uw woning een eigen bestemming geven, bijv. een wereldreis.

Bijleenregeling kan ingewikkeld zijn

Hoe de bijleenregeling fiscaal uitpakt, kan uitgerekend worden met de Rekenhulp Bijleenregeling van de Belastingdienst. Er zijn echter veel scenario’s denkbaar waarbij de rekensom snel complex zal worden en is advies door een deskundige raadzaam. Het is dan ook niet onverstandig om een gesprek aan te gaan met een ervaren financieel adviseur.


Snel en gemakkelijk een verantwoorde en voordelige hypotheek?

Klik op de knop hiernaast om uw gratis kennismakingsgesprek in te plannen!

Inloggen Mijn Digimap Scherm delen