Bij een scheiding krijg je te maken met verschillende mensen en organisaties. Denk aan een mediator die je begeleidt bij het doorlopen van het scheidingsproces. Maar ook aan de advocaat die het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank indient en de rechter die hierover een beslissing neemt. Misschien moet je ook langs de notaris om je testament te veranderen en de makelaar om de woning te taxeren. In korte tijd krijg je te maken met verschillende mensen die allemaal hun eigen deskundigheid inbrengen om je scheiding goed te laten verlopen.
Elke scheiding is weer anders
Elke scheiding is anders. Toch kun je een volgorde aangeven van de zaken waar je bij een echtscheiding mee te maken krijgt. Hieronder beschrijven we enkele van deze onderwerpen in hoofdlijnen.
Opstellen van een ouderschapsplan
Als er kinderen zijn, wordt de manier waarop de scheiding geregeld wordt in belangrijke mate bepaald door het belang van de kinderen. Veel keuzes in het verdere proces hangen samen met de vraag hoe jullie de zorg voor de kinderen willen regelen.
Verdelen van de bezittingen
In elke relatie worden bezittingen opgebouwd. Dat kan gaan om de inboedel, maar ook om de woning. Je moet bespreken hoe deze goederen verdeeld worden. Voor de woning, of de partner die hierin wil blijven wonen, moet worden gekeken of dit financieel haalbaar is. Tegenwoordig komt het regelmatig voor dat de actuele waarde van de woning hoger is dan de hypotheekschuld, waardoor de vertrekkende partner moet worden uitgekocht. Hierover moeten afspraken worden gemaakt, waarbij je goed moet opletten dat ogenschijnlijk eenvoudige keuzes grote fiscale consequenties kunnen hebben.
Verdeling van pensioen
De wet schrijft voor dat binnen het huwelijk opgebouwde pensioenrechten tussen de partners moeten worden verdeeld. Ook hier moeten keuzes gemaakt worden waarvan de voor- en nadelen goed in kaart gebracht moeten worden. Voor samenwonende partners geldt dit niet. Wanneer eerder afgesloten lijfrentevoorzieningen aan één partner worden toebedeeld, kan dit bijvoorbeeld fiscale gevolgen hebben, zoals een aftrekpost voor de ene partner en een bijtelling voor de andere.
Risico van overlijden
Een echtscheidingsproces kan enige tijd duren. In die periode kunnen ouders van de partners overlijden, of een van de partners zelf. De vraag is of jullie de afwikkeling van de nalatenschap willen laten doorgaan zoals voorheen. Als dat niet het geval is, is het vaak verstandig om dit direct te regelen.
Het verzekeringspakket
Bij een scheiding moeten vrijwel alle verzekeringen worden aangepast. Dit kan gaan om de hoogte van de verzekerde bedragen of om welke partner de verzekering op zijn of haar naam wil voortzetten. Belangrijk is dat er door de gewijzigde situatie geen gaten ontstaan in het zekerheidspakket van beide partners. Ook moet je nagaan of er nieuwe verzekeringen nodig zijn, bijvoorbeeld op het leven van de partner die alimentatie gaat betalen. Deze alimentatie stopt namelijk op het moment dat die partner overlijdt.
Alimentatie
Alimentatie is vaak een gevoelig onderwerp. Een goed inzicht in de huidige en toekomstige financiële situatie van beide partners vergroot de kans dat de verstandhouding redelijk blijft, wat het afwikkelen van de scheiding kan versnellen. Het is ook belangrijk om na te denken over wat er gebeurt als de alimentatieplichtige komt te overlijden.
Fiscale consequenties
Bij veel scheidingen komen financiële en fiscale gevolgen om de hoek kijken. Neem daarom contact op met een Erkend Hypothecair Planner. Samen kunnen jullie bespreken hoe deze adviseur je het beste van dienst kan zijn. Als er expertise van andere deskundigen nodig is, zoals een scheidingsplanner, een advocaat of notaris, zal de Erkend Hypothecair Planner de contacten met deze deskundigen coördineren en begeleiden.
Documentatie goed geregeld
Om een scheiding bij de rechtbank in te dienen, moeten verschillende documenten worden opgesteld, zoals een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan. Wij werken nauw samen met scheidingsplanners en advocaten , zodat je verzekerd bent van een soepel proces.
Een Erkend Hypothecair Planner kijkt verder
Een Erkend Hypothecair Planner houdt in zijn adviezen rekening met jouw situatie en wensen op de lange termijn. De keuzes die je nu maakt, moeten niet alleen passen bij je huidige situatie, maar ook bij toekomstige veranderingen, zoals het stoppen van de alimentatie, het studeren van de kinderen, de wens om minder te werken of het moment waarop je met pensioen gaat.
Website belastingdienst: Scheiden. Scheiden of uit elkaar gaan?
Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, spelen er naast alle emoties ook veel praktische zaken. En die kunnen soms behoorlijke financiële gevolgen hebben. In alle hectiek worden belastingzaken nog wel eens vergeten. Via deze link kom je uit op een door de belastingdienst ontwikkelde website.